Ons

cohousingproject

Wij zijn een groep van 22 gezinnen: alleenstaanden, koppels, met en zonder kinderen, van verschillende generaties. Ons project is gelegen in de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas, in de groene, autoluwe Clementwijk² - op 2,5 km van het centrum en minder dan 2 km van het station. 


In dit project heeft iedereen een eigen, volledig uitgeruste (passief)woning (80-165 m²) met terras. Daarnaast delen we een grote (moes)tuin, een paviljoen met gemeenschappelijke keuken en berging, een wasplaats en een fietsenberging. Er zijn ook gastenkamers voor gemeenschappelijk gebruik.


We legden collectieve voorzieningen aan en kozen voor hernieuwbare energie, zo ligt het hele noordelijke dak vol zonnepanelen. Elke wooneenheid heeft een warmtepomp die is aangesloten op een collectief geothermisch net. In de tuin vangt de wadi het overtollige regenwater op wanneer de regenwaterputten overstorten. 


We komen maandelijks samen in een 'cosessie' en zijn georganiseerd in kleinere werkgroepen, waar ieder naar zijn talenten en mogelijkheden bijdraagt. We helpen elkaar als goede buren en beheren de site in overleg. We streven naar consensus voor elke beslissing. We proberen ook geregeld samen te ontspannen om de cohesie van de groep te bevorderen.


Als groep legden we een hele weg af om dit project te realiseren. Hieronder vind je een tijdlijn van ons hele traject, van aan de start in 2011 tot de laatste verhuizers in het najaar van 2018.