Architectenbureaus BLAF uit Lokeren en DENC!-STUDIO uit Gent hebben heel wat ervaring met duurzaam bouwen en gingen met veel goesting de uitdaging van ons project aan. Het masterplan van onze site hebben ze samen vormgegeven. Daarna ging BLAF aan de slag met de verschillende plannen van de individuele woningen, terwijl DENC!-STUDIO alles rond technieken voor zijn rekening nam.

De bouw van onze cohousing werd gerealiseerd door G-build uit Lokeren en Lab15 uit Gent. G-build heeft ervaring met middelgrote projecten en was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de ruwbouw, technieken en binnenafwerking. Lab15, gespecialiseerd in hout en duurzaam bouwen, werkte in nevenaanneming aan het isolerende, luchtdichte houtskelet rondom de ruwbouw, met inbegrip van het buitenschrijnwerk en de gevelafwerking. Ook de constructie voor de terrassen van de appartementen en de pergolastructuur in de tuin van de woningen, evenals de basisstructuur van de carport en de fietsenstalling, werden door Lab15 gerealiseerd. Beide aannemers werkten nauw samen om het huzarenstukje, die onze voorzetconstructie wel was, op te bouwen. De voorzetconstructie zorgt voor de bereikbaarheid van de appartementen.

De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunde ons met een subsidie in het kader van de projectoproep 'experimentele woonvormen'. Daarmee konden we een deel van onze (volledig hernieuwbare) energievoorziening bekostigen. We zijn regelmatig te gast op studiedagen, waar we ook onze ervaring mogen delen.

We hadden van bij de start een goede samenwerking met de stad Sint-Niklaas. Het stadsbestuur ondersteunde ons in de communicatie, bij het zoeken naar buren en bij de architectuur-wedstrijd in 2012.

De stad was en blijft een betrokken, aanspreekbare partner en doet ook beroep op onze opgebouwde ervaring, bijvoorbeeld voor nieuwe ontwikkelingen.

Samenhuizen vzw bundelt zowat alle kennis en initiatieven van diverse vormen van samenhuizen. We hebben veel te danken aan hun expertise en ondersteuning, vooral in de opstartfase.

Als vzw zijn we lid van de Algemene Vergadering en we zijn ook vaak aanwezig op activiteiten. Zo blijven we betrokken bij wat er in ons land beweegt op het vlak van samenhuizen en wisselen we kennis uit met andere projecten.